Безжичен Рутер

Linksys by Cisco Wireless-N Home Router WRT120N

След не много дълго обмисляне, но по дълго очакване, запълването на належащите парични дупки и отпускане на средства, си купихме безжичен рутер, за нуждите на семейната ни мобилност.

Linksys by Cisco Wireless-N Home Router WRT120N

За повече информация относно фичърите на рутера, пък и за други – прегледайте сайта на производителя. Не ми е цел да Ви описвам какво може или не, а искам да споделя впечатления.

Ръководство на български

Първото нещо, което ме изненада много приятно е българския език в ръководството към устройството (макар и много кратно, но…). При това много грамотно написано и правилно структуриран. Лесно за разбиране и опростено, така че и жена ми да може да пусне в действие устройството, а тя не е ИТ експерт.

Лесна и интуитивна инсталация

Другото прекрасно е процеса на инсталация. Пъхате CDто, идващо с устройството и всичко става невероятно лесно и обяснено стъпка по стъпка. Софтуера за инсталация е чуден и самия процес е специфициран в стъпки, които да изпълните. Програмата Ви казва кога да премахнете мрежовия кабел (предварително разпозна, че компа има Интернет връзка) и къде в устройството да го сложите, кога да включите самия рутер в захранването и т.н. и т.н.

Без сложни и непознати изисквания

Макар да не съм експерт в мрежите, познавам процесите в един рутер и бях с нагласата, че повечето от настройките в самото устройство и на компа ми ще си ги направя на ръка, но все пак реших да го инсталирам по указанията на инсталационния софтуер.

Целия процес на инсталация, конфигуриране и защита на връзката продължи не повече от 10мин. и в нито една от тези минути не се случи да изпадна в положение – „Ами сега какво да правя“ или „Ама аз това го нямам при мен“ или и т.н. въпроси, възникващи пред един нормален (не ИТ, защото ние не сме много нормални) потребител.

Нито веднъж не бях попитан да въвеждам сложните за нормалните потребители думи, като IPv4, IPv6, DNS, DHCP, Default Gateway и т.н., а устройство и софтуера за инсталация към него се справиха прекрасно с тях (разбира се, в последствие по промених на ръка някои, но не защото беше нужно, а защото знам как..).

Покритие и работа

Тествал съм устройството за наличие на връзка през няколко етажа от него. Нямам проблеми да намирам сигнала му и да си поддържам връзка. Освен безжичната връзка към него има и 4ти допълнителни порта за включване на други компютри и/или устройства. Разпозна нормално както и джаджите ми със старите протоколи, така и тези с най-новия.

Препоръчвам го

Рутера е прекрасен. Не говоря за дизайна, защото стой мушнат в една дупка и никой няма да го види. Говоря като функции, които предлага, леснотата на инсталация, леснота на ползване и не на последно място – прекрасна цена, която не минава границата от 100лв., а поддържа 802.11n (няма да Ви обяснявам и тази интересна комбинация от цифри с буквички, при интерес – питайте бай Гошо).

Ако искате да намалите кабелите из домът Ви и да си направите безжична връзката към Интернет, но не знаете и/или не разбирате нищо от рутери, мрежи и протоколи за връзка – отидете и си вземете Linksys by Cisco Wireless-N Home Router WRT120N и ще останете доволни.

8 мнения по „Безжичен Рутер

 1. За начинаещи става. Сложи WPA2 personal с поне 20-символна парола иначе влизаш в списъка за хакнати рутерчета :-)

 2. Сложил съм… и на WPA и с 32 символа за ключето… :о)
  Става за всички, които не намират за нужно да дават над 100 евро… за малко по-сериозна джаджа, към която ще върже има-няма 3-4 устройства и това заедно с телефони имащи wifi.. :о)

 3. Здравейте искам да поитам това за криптирането на връзката и кода за достъп важи ли за тия рутери на бтк?? Защото аз съм поставил препоръчаната настройка за криптиране обаче ключа ми е под 20 знака?

 4. ram – важи… за всеки рутер… е или почти всеки от тези, които ползваме в домовете си – и все пак ключ от 9 символа е повече от достатъчен..
  На думи звучи страшно, но на практика не е толкова лесно да покриеш една MD5 матрица от 9 и нагоре символа… отнема си време и е по-вероятно е да ти изгори диска… отколкото някои да хаква рутерати… за да получи малко интернет… при условие, че вече има толкова публични мрежи.. :о)

 5. Уф бях се притеснил, че напоследък нета ми хич го няма (ама май трябва да се сърдя на бтк).
  Иначе каква е разликата между WPA и WPA2?
  В момента мрежата ми е настроена на WPA2-PSK, като криптирането на данните е TKIP+AES.
  Другия ми въпрос е така както е направено да се прави конфигурация на рутера през браузъра може ли някой да ми хакне самия достъп до настройките на сървъра (мисля че това става през мрежовия кабел).

 6. Странно е да и с двете криптиряния – най-вероятно е само AES щом си с WPA2… то и това е разликата с WPA…
  Малко не го разбрах това с браузъра и за какъв сървър говориш? Ако някои реши да ти подслучшва трафика – няма значение с какъв тип софтуер си говориш с рутера…

 7. Ами имам предвид че настройките на рутера се въвеждат от браузъра. Може ли през мрежата някой да влезне в настройките на рутера? И може ли да се краде трафик от рутера?

 8. Може, само ако се представи за твоя комп. При мен рутера оказва, че само моята машина може да администрира настроиките му и ниякоа друга. Не съм много сигурен, но мисля, че тази настроика не може да се променя – освен след master reset.
  С моя рутер върви и софт, който визулано ми показва машините, които са вързани към него и преди да даде връзка на някоя машина трябва изрични да и разреша – това може да става и автоматизирано, но за домашните ми нужи – знам на 100% кои устроиства имат достъп до него и го правя ръчно.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.