Вояджър и Извънземните

Както добре знаем – Извънземни няма. Или може би не знаем? Може и да не знаем достатъчно? А може и да не разбираме? Изобщо има толкова много въпросителни, че докато не станат удивителни, може да приемем, че НЛО няма наоколо.

Малко да до уточня – не казвам, че не съществуват – казвам че при нас няма. Като под „при нас“ разбирам всичко, което е от нашата страна на хелиопаузата.

Провокира ме статия на The Daily Telegraph да се замисля, пък и да си поопресня някои познания относно пространството и пътуването из него.

Вояджър 1 в момента е достигнал втора светлинна скорост, която се равнява на почти 618 км/с. За 30те и кусур години в космоса той е изминал почти 115 АЕ. (За информация – 1АЕ е равна на почти 150 милиона километра). Вояджър 1 лети с 3,6 АЕ/година.

Знаем, че най-близката до земята звезда е Проксима (Про-ксима = Най-близка) или още наричаната Алфа от Кентавър (няма да свикна с названието Центавър и това си е…). Разстоянието до нея е приблизително 1,32 парсека (за информация: 1 парсек е почти 206265 АЕ).

Ако си направим проста сметка – Вояджър 1 лети с 3,6 АЕ/година, а до Проксима има близо 272270 АЕ, то на летателния апарат ще са му необходими малко повече от 75 Хиляди Години, за да стигне до там. Дори и да се намали времето с невероятните 90% пак е страшно много. Хиляди пъти повече от дължината на човешкия живот. И дори да живеем адски дълго – пак е безсмислено подобно пътуване.

Разбира се, съществуват различни идеи и теории, за които може да по прочетете, като мостът на Айнщайн-Розен, ефект на Казимир, „дупки от червей“ и т.н., но от началото на нашата цивилизация (а предполагам, която и да е друга не е чувствително по-стара от нас) е отминало твърде малко време, за развием достатъчно тези идеи и да ги използваме. Да не говорим, че обикновено необходимата енергия е толкова огромна, че нямаме (пък и не познаваме) наличен енергиен източник, които да може да я произведе.

Разбира се някой ще каже, че Извънземните сигурно имат технология, която позволява по-бързо движение в космоса. Бързо, бързо – е колко пак да е по-бързо? Знае се, че във всеки кубичен сантиметър от космоса има около два атома водород. Това означава, че върху кораб, който се движи със скорост близка до тази на светлина, ще „налитат“ атоми с енергия толкова огромна, че ще се образува йонизиращо лъчение. Радиацията ще бъде 10000 пъти отвъд допустимото за човек, или за които и да било биологичен живот, и то само за една секунда. Няма да говорим за топлината която ще се отделя. Хайде да им е честито на Извънземните.

Пак ще се намери някой да каже, че сигурно са открили метал или някакъв енергиен щит, който да ги предпазва и спира лъчението. Друг ще каже друго… трети пък ще им повярва и ще почне да разпространява, но никой все още не е намерил доказателства. Никакви доказателства.

Препоръчвам Ви да прочетете книжката на Стивън Хокинг и Леонард Млодинов – „Най-кратка история на времето“. Не е професионална литература нито екшън роман. А лесно и разбираемо четиво, в което двамата автори систематизират и обясняват просто едни от най-известните открития, постулати и закони на заобикалящия ни свят.

П.П.
Интересно ми е – след стотици хиляди години, когато намерим начин да се придвижваме в пространството и вероятно във времето на свръх разстояния – и изпреварим Вояджър 1 по пътя му :о). – сигурно ще гледаме на него.. както ние сега гледаме на мегалодона.

5 мнения по „Вояджър и Извънземните

 1. То че има е ясно (поне толкова, колкото че няма), но мен лично би ме било срам да се срещна с тях, поне на тоя етап. Да изчакат още 1000-2000 прераждания и тогава, ако е удобно нали…

 2. Нямам нужда да ходя до Сириус, за да знам дали има извънземни :)
  Това не значи, че не ми се ходи до Сириус ;)
  Ама да не пътуваме 20 години до там… телепорт или уормхол… нещо такова, по-моментално.
  Щото ми се ще и да се завърна на планетата Земя после…
  Няма да умирам при извънземните я!

 3. Две извънземни правят секс в космоса. Покрай тях минава Вояджър, свирейки оная известна магическа БГ песен. Мъжкото се протяга, потупва и казва:
  – От тея допотопни емпетри плейъри ще стана импотентен!

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.