Filter in SharePoint Library

От известно време се занимавам с разработка на Custom Web Parts for SharePoint. Предимно с визуализацията и front end частта, но не рядко и с back end.

Наскоро за организацията в която работя се наложи да създаден малък интерфейс за добавяне на снимки/картинки към библиотека в SharePoint портала с точно определени размери, максимална големина на качваните файлове и два предварително зададени типа на файловете.

Допълнителните условия бяха свързани със секюритито на библиотеката – всички потребители (NTLM authentication) да могат да пишат в нея, но да виждат само това, което са добавили през интерфейса.

Някой път ще Ви драсна пълната реализация на Web Part-а, но за момента искам само да отбележа, как със стандартните средства на SharePoint-а дадох възможност на потребителите да пишат в библиотеката, но да не виждат нищо, което не качено от тях.


Към SharePoint портала има създадена група наречена Visitors (генерира се по подразбиране), която има права само за четене и в нея фигурират всички потребители.

Влизам в управлението на правата на библиотеката
permissionsforthispicturelibrary.jpg
и редактирам групата на посетителите, като и добавям и права за писане

addpermissions.jpg

До тук хубаво, но както сами се досещате всеки потребител стигнал до библиотеката (дори и да не съм обявил публично адреса й) ще може да вижда всичко добавено в нея (и не само), а целта е да вижда само нещата добавени от него.

За да направя това редактирах изгледите на библиотеката.

По подразбиране при създаването на библиотека с нея се създават и няколко стандартни изгледа (All Pictures, Selected Pictures, Explorer View)
views.jpg

Премахнах всичките изгледи с изключение на All Pictures, който редактирах и прекръстих на My Pictures. Към колоните на изгледа добавих и Thumbnail, за да се показва малко превю на картинките

thumbnail.jpg

и добавих към филтрите за визуализация условия, така че потребителя да вижда единствено и само създадени или редактиране от него.

filter.jpg

Лесно и елегантно. Ключовата фраза [Me] връща конкретния потребител от NTML идентификацията и няма как да вижда нещо друго освен неговите неща в библиотеката.

Последното нещо, което направих е към страницата в която е интерфейса за качване на картинките да добвая един стандартен Web Part  за визуализация на библиотеката и в настройките му да окажа да се ползва изгледа My Pictures.

my.pictures.jpg

Така, когато потребителя добави картинка към библиотеката ще има и визуално потвърждение на извършеното от него действие, ще има достъп за евентуална редакция, но само на нещата добавени от самия него.

Едно мнение по „Filter in SharePoint Library

  1. Off topic: Вече тествам SharePoint 2010 и ще напиша няколко впечатления по-натам.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.