Glyphs / Entity

Онези малки символи, които ползваме за различни означения, за подсилване на типографското представяне, като „графични“ обекти, за добавяне на граничност на обеми и гридове, за повтарящи се означения и какво ли още не.

Търсих преобразовател, за да добавя подобни символи през CSS и попаднах на таблица с glyphs (доста богато попълнена) на сайта на CSS-Tricks, а от там попаднах на Entity Conversion Calculator.

Как да ползвате калкулатора? От горната таблица с glyphs си избирате символа, който искате да използвате във вашия CSS. Копирате стойността от колоната „Numeric“ на таблицата за съответния символ в полето за въвеждане на калкулатора и „пускате“ калкулатора. Стойността изписала се в полето „CSS Value (Hex)“ е нужната Ви.

Как да ползвате в CSS? На мен ми беше нужно, в зависимост от използвана валута, към стойностите в страница да добавям съответния символ. За целта всяка въведена парична стойност е в обект с клас currency, който приема различни стойности в зависимост от валутата. Пример с евро: .currency:before {content: "\20AC "}.

Вярно е, че внасям съдържание през слоя за дизайн, но го ползвам внимателно и то само за визуално представяне и подобряване на правилното възприемането на стойностите от потребителите. За хората ползващи алтернативни методи за достъп до информацията е заложена допълнително насочваща информация – оказваща им типа валута ползвана за целия сайт, в зависимост от избраната от тях и лесни препратки за до-информиране по време на ползване на сайта.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.